Na prodej

sobota 19. března 2016

ARRL contest 2015




 Na webu ARRL se objevily výsledky  loňského ARRL kontestu. Deváté  místo v kategorii Single operator/All mode v pásmu  1,2 GHz mi  udělalo  radost a  dodalo  síly  do  dalšího  zdokonalování  zařízení a do  další  účasti  v EME závodech.


pátek 18. března 2016

144 MHz - QRM


Krásné  jarní  počasí  mě  vylákalo k  pokračování na 2 m  anténě,  kterou jsem  vyrobil pro letní ES sezonu. Po jejím  nastavení  a zjištění, že  PSV je 1 : 1,05 jsem  se rozhodl  jak  to  vypadá  s rušením, kvůli  kterému jsem  přestal  s provozem EME. Překvapení bylo  veliké - viz video. To jsem si  myslel, že po  přestěhování z  města  na  vesnici bude  klid  a dobré  podmínky pro  vysílání, velice jsem  se mýlil.


pondělí 14. března 2016

23 cm Dubus contest 2016

Závod  začal velice  dobře. Vše pracovalo  tak jak  má  a nemusel  jsem  nic  opravovat,hihi. Nový SSPA jel  na  plný  výkon, takže  dostával  dost zabrat. Pracoval  ale  ufb. Podmínky  byly  velice  dobré  což  bylo  vidět  i  na pásmu. Závod  jsem  začal v sobotu v 09.36 UTC a s přestavkami  na přenosy biatlonu jsem  byl poctivě QRV. Přesto, že  můj setup  není pro  CW závod ideální, spojení  začala přibývat. Etapu jsem  ukončil v 18.00 UTC protože  měsíc byl v poloze  kdy už  nemohu  sklopit  anténu. V logu  bylo  ale 29  CW QSO. V neděli jsem začal v 10.00 UTC spojením s JA6AHB. Už to ale tak  rychle  nepřibývalo. Spojení ale byla o  to  delší. Následovaly JH1KRC, VK5MC atd. poprvé  za  celou  dobu mého  působení  v EME provozu jsem  konečně  udělal QSO s LX1DB a paradoxně  tak, že  " přišel " na  moji  výzvu. Končil jsem  tentokrát o  trochu  dřív, protože jsem  měl  pocit, že  už  na  pásmu  nejsou  stanice s kterými  bych  ještě  QSO mohl  udělat. Bohužel jsem  neudělal ani  jedno QSO  do W. V sobotu  jsem  slyšel WA6PY a K2UYH ale  ani po  půl hodině  volání jsem se  nedovolal. Dále jsem  ještě slyšel SV3AAF a OK1CS vždy ale  ve  spojení  takže  jsem neměl štěstí.
Na obrázku je  vidět  jak  to  u  mě  vypadalo na SDR. Bohužel ne  všechno  jsou  stanice , ale  už  se tady  začíná  objevovat QRM i na 23 cm. To jsem  si  myslel, že  když  se  odstěhuji z krajského  města  na  venkov  do  malého  městečka, kde  není  nic  co  by  mohlo  rušit, že to  bude  dobré. Jaký  omyl. Rušení  už  snad je  i pod  zemí. Provoz v pásmu  144 MHz jsem  musel  z  důvodu  rušení  ukončit a  doufám, že  to  tak  časem  nedopadne i na  vyšších  pásmech. Závod jsem uzavřel se 42 QSO a 34 násobiči.Přibylo i 16 nových init.